Ministr životního prostředí představil dotační programy realizované v Libereckém kraji

Ministerstvo životního prostředí předložilo během jednání vlády v Jablonci nad Nisou aktuální informace o dotačních programech realizovaných v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Oba kraje využívají hned několik titulů. Z evropských programů je to Operační program Životní prostředí 2021-2027 (OPŽP), Program LIFE a Modernizační fond včetně Nové zelené úsporám (NZÚ). Z národních dotačních prostředků pak Národní program Životní prostředí, který je částečně financován z Národního plánu obnovy.

Liberecký kraj se řadí mezi nejmenší kraje ČR jak rozlohou, tak počtem obyvatel. Do čerpání podpory se intenzivně zapojil zejména do aktuálního Operačního programu Životní prostředí, kam bylo do začátku března podáno 111 projektů za celkem dvě miliardy korun. Mezi nimi vedou projekty zaměřené na výstavbu nových veřejných budov za téměř půl miliardy korun. Liberecký kraj má také úspěšné projekty i v rámci NZÚ nebo Modernizačního fondu na výstavbu fotovoltaických elektráren v celkové výši podpory 461 milionů korun.

Dalším využívaným dotačním programem z prostředků EU je program LIFE, který podporuje aktivity související se zlepšením životního prostředí a klimatu. Mimo jiné šla podpora v Libereckém kraji do projektu LIFEPOPWAT, ten cílil na inovativní technologie minimalizující kontaminaci mokřadů nebezpečnými látkami, které lze v životním prostředí jen těžko likvidovat.

Více informací ZDE.

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20240313_Ministr-Hladik-V-Libereckem-a-Kralovehradeckem-kraji-pomahame-miliardami-z-evropskych-penez-s-budovanim-uspornych-verejnych-budov-fotovoltaiky-vodovodu-i-masivni-vymenou-starych-kotlu