Ministr zahájil soutěž Vesnice roku 2024

Byl zahájen v pořadí už 28. ročník soutěže Vesnice roku. Přihlášky mohou obce podávat od dnešního dne až do 26. dubna 2024.

Do soutěže se mohou přihlásit všechny obce, tedy i města a městyse, které mají nejvýše 7 500 obyvatel a zpracovaly strategický dokument svého rozvoje. Společně s MMR a Ministerstvem zemědělství vyhlašují Vesnici roku také Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR.

V minulém roce se přihlásilo celkem 175 obcí ze všech krajů České republiky. Nositelem titulu „Vesnice roku 2023“ se stala zlínská obec Ostrožská Lhota.Soutěž má nové webové stránky a přihlašovací i hodnoticí proces je digitální. Výrazně to urychlí práci představitelům obcí i hodnotitelům. Inovace v malých obcích resort podpoří v krajském kole novou Fialovou stuhou. Plánuje také navýšit odměny formou dotace pro stuhy a ocenění v gesci MMR. V neposlední řadě také vylepšuje a sjednocuje systém hodnocení. 

Přihlášky do 28. ročníku soutěže Vesnice roku mohou obce podávat až do 26. dubna. V následujících dvou měsících pak proběhnou krajská kola. Celostátní kolo se uskuteční v prvním zářijovém týdnu tohoto roku. Vítěze a nositele titulu „Vesnice roku 2024" vyhlásí zástupci vyhlašovatelů soutěže 21. září 2024 v Uherském Hradišti.

Zdroj: https://mmr.gov.cz/cs/ostatni/web/novinky/ministr-bartos-zahajil-soutez-vesnice-roku-2024