Obce mohou získat dotaci 400 tisíc korun na architektonické a urbanistické soutěže

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o dotaci z programu Podpora architektonických a urbanistických soutěží 2023+. Pro obce v ní vyčlenilo celkem 5 milionů korun. Cílem je přispět ke kvalitnějším návrhům staveb a veřejných prostranství. Maximální výše podpory na soutěž je 400 tisíc korun.

Předmětem soutěže mohou být návrhy staveb veřejného občanského vybavení, veřejných prostranství, ostatních staveb veřejné infrastruktury a dále staveb pro bydlení na pozemcích ve vlastnictví obce. Ve všech případech může jít o novostavby nebo o rekonstrukce existujících staveb. Kromě toho může být předmětem soutěže také koncepce území. 

Z dotace je možné financovat až 50 % nákladů na ceny a odměny v jedné soutěži. Maximální částka je 400 tisíc korun, a to i v případě dvoufázové soutěže. Výzva je určena výhradně obcím, které vyhlásí veřejnou soutěž a Česká komora architektů ji uzná jako regulérní. 

MMR začalo realizovat program Podpora architektonických a urbanistických soutěží 2023+ v letošním roce, kdy přijalo 17 žádostí o dotace v celkové výši necelých 6 milionů korun. Resort očekává, že v roce 2024 bude zájem o dotace podobný. 
 
Vyhlášenou výzvu naleznete na odkazu zde.

Zdroj: https://mmr.gov.cz/cs/ostatni/web/novinky/mmr-obce-mohou-ziskat-dotaci-az-400-tisic-korun-na